Човекът оркестър Петър Францов

Свири на няколко музикални инструмента, дирижира Ихтиманския духов оркестър и винаги намира време за любимия си риболов

November 14, 2018

Петър е от онези хора, за които мултитаскингът е част от живота му още от детска възраст.

“От малък се занимавам със 100 неща заради моята неизчерпаема любознателност”, споделя той.

Точно тази негова любознателност и любовта към музиката му помагат да се научи да свири на кларинет, акордеон, саксофон и пиано още като ученик.

TaxiMe team

“Баща ми свиреше на саксофон и аз издебвах моментите, когато не беше вкъщи, за да се упражнявам тайно от него. Веднъж той се прибра по-рано от обичайното и ме хвана на “местопрестъплението”. После обаче винаги ме е подкрепял, избирайки да се занимавам с музика”.

Петър завършва военно музикално училище, а след това е приет в Инструменталния факултет на Държавната консерватория в София, където придобива и втора специалност “Дирижиране”.

Покрай работата си като музикант в Духовия оркестър на българската армия е обиколил доста държави в Европа, но в съзнанието му най-ярък спомен оставя Международният фестивал на военните оркестри в Париж през 1976 г.

“Имаше оркестри от цял свят и успяхме да си сверим часовника с едни от най-добрите музиканти. Нашето свирене беше на топ ниво, но не бяхме достатъчно атрактивни в изпълненията си, някакси стояхме дървено на сцената и шоуто ни куцаше. С времето се поотчупихме и представянията ни ставаха все по-артистични и запомнящи се от публиката”.

Петър се качва на таксито през 1990 г., а първият му автомобил е емблематичният за онова време Москвич.

“Обичам да контактувам с хора и таксиметровата професия ми доставя това удоволствие всекидневно. Един път возя Кирил Маричков, на другия ден пък ще се качи Васко Кеца или адашът му Васил Петров. Татяна Лолова също е сред редовните ми клиенти”.

Интересната фамилия на Петър пък идва от неговия прадядо, който е роден в Австро-Унгарската империя и е носил името Франц.

Когато не е зад волана, най-често ще го откриеш в Ихтиман, където е диригент на местния духов оркестър. А в края на седмицатата, по традиция, Петър се отдава на любимото си хоби – риболова.